Skrevet av Vilde Bullgård og Erlend Huseby

Et nytt fag og et nytt feltkurs med nye muligheter! Her gikk destinasjonen til Oppdal med tolv fullpakka biler og et glis på lur. Vi geografistudenter er alltid klare for et feltkurs hvor vi skal lære om landformer og prosesser knyttet til fjellområder og polare strøk. Og her hadde vi ikke engang tid til å dra innom hyttene før vi ble sendt rett ut i feltet med masse utstyr og metoder som skulle brukes i forskningsområdene. Vi gikk i grupper i flere retninger med forskjellige forskningsmetoder som skulle utføres. At Ivar kunne holde styr på oss var et under.

Under feltkursuka dro vi til Vekvekselva hvor vi dokumenterte forskjellige landformer, gravde og utforsket store skredsår og scannet de. Andre undersøkte også fordeling av alder for avsetningene på elvebanker ved bruk av lichenomtri. Her var det mange spennende forskningsmetoder som ble tatt i bruk!

Vi dro også til vakre Vinstradalen! Den ene dagen trasket vi oss oppover dalsiden. Også her fordelte vi oss på forskjellige områder. Noen var i nedre del av dalen, andre dro opp til toppen og resten på et ukjent område (?). Som sagt – at Ivar kunne holde oversikt på oss var virkelig utrolig! Den andre dagen var ikke været helt med oss, men vi kjempet oss gjennom kulda likevel. Her brukte vi GPS til å måle punkt av solifluksjonslober/tunger og måtte traske både opp og ned med en rover på sleip. Deretter måtte lobene scannes av en laser. Her sprang vi rundt selve scanneren for å ikke bli med på scanningen. Forbipasserende biler lurte sikkert på hva i alle dager som foregikk her. En gjeng studenter som springer rundt som noen galinger opp i dalen?? (#hideforthescanner).

Samtidig – litt lengre nedenfor – kunne man også se en student med en stor sekk koblet til noe som kunne ligne en gul hale hengende etter. «Hva i alle dager?» tenkte sikkert forbikjørende bilister. Helt normalt! Her var det bare en gjeng geografistudenter som samlet inn georadarprofiler av undergrunnen med GPR.

Videre fikk vi utfordre skjebnen med å kjøre sommerskodde leiebiler på snøføre over fjellet. Noe spenning i hverdagen må man ha! Vi dro til Tynset og videre til Jutulhogget for å se på det største jøkulhlaupet som vi vet om i Norge. Her måtte vi så klart filme og ta bilder med drone av det vakre landskapet. Videre kjørte vi opp på Dovre og langt innover fjellet og så på isens passering over dette landskapet. Et utrolig vakkert syn, da senhøsten allerede hadde bitt sitt merke i busker og trær! Litt klaging var det likevel over at vi mistet dekningen, slik at det ikke ble så mye å høre til Roadtrip-lista på Spotify på tur tilbake.

Alt i alt var feltkurset en lærerik opplevelse! GEOG2012 gir oss muligheten til å studere landskapet og bruke forskningsmetoder i feltet. Vi dro også med noen lektorstudenter og gjengen fra GEOG3008 og samarbeidet med de. Nå er vi klare til å prosessere innsamlede feltdata og skrive rapport resten av vinteren!

Takk for turen!

instaaaaa.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s