Det er tid for geografidag, og Ivar Berthling, Lena Rubensdotter og Klaus Dodds er klare for å opplyse oss. Det blir foredrag om Arktis og geopolitikk, og mange oppmøtte lover en fin dag.

Ivar Berthling er først ut, og temaet hans i dag er: The changing cryosphere and geomorphology: Interactions and feedbacks on short and long time scales.

Klimaendringer, permafrost, issmelting, isbreer, og spesielt varierende temperaturer sto på programmet, og det var mye å lære av Berthling. Norges fjell og opprinnelse ble diskutert, og morener i forbindelse med tidligere islagte områder.

Hva har permafrost å si for den globale klimaendringen? Permafrost lagrer mye karbon, og  spørsmålet Berthling stiller er hva dette fører til i det globale perspektivet.

Lena Rubensdotter er andre foredragsholder, og skal snakke om: Mapping landforms and sediments on Svalbard, and opportunities for studying at The University Centre in Svalbard (UNIS).

Fluviale prosesser og landskapsutforming blir tatt opp, og Rubensdotter illustrerer ved å vise både bilder og ulike kart fra Svalbard. Vakre bilder fra Svalbard er godt for øyet, og Rubensdotter forklarer hvordan ulike områder er bygd opp, og det er ikke få som nå får lyst til å dra dit.

Det er mye både av snøskred og jordras på Svalbard, og den siste tiden har det vært mye nedbør der, som gjør at faren for slike skred øker. Rubensdotter beskriver og snakker om ulike typer skred, og det er tydelig at dette er hennes felt. Hun ga også en liten pekepinn på hva man kunne studere på UNIS.

Klaus Dodds er dagens siste foredragsholder. Han skal snakke om: Geopolitics and International Relations in the Arctic. Flydd inn fra London, er han her i Trondheim for å snakke om et tema som engasjerer ham sterkt.

«Jeg tror Trump kommer til å ønske seg en enda større isbryter enn Russland har», startet Dodds med, før han fortsatte å snakke om arktiske områder, murer som nå blir bygd, og overvåkning og globalisering.

Governance and the Arctic: Arktis er et stort område, og i dag anerkjenner man åtte land som arktiske stater, blant dem Norge. Selv om disse områdene i stor grad er forskjellige, er det også mye som er likt mellom de ulike områdene. The Arctic Council er svært viktig for hvordan områdene styres i dag, og hvordan de ulike landene samarbeider med hverandre. Spørsmålet Dodds stiller er hvordan Trump kommer til å stille seg til klimaendringer og USAs rolle i det hele. Obama var spesielt opptatt av Arktis, så det er spennende å se hva som kommer til å skje nå. Han la stor vekt på at Arktis har påvirkning og betydning for oss alle.

Dodds snakket mye om de ulike landenes rolle i de arktiske områdene, og hvordan utvikling i Arktis ikke bare vil påvirke de arktiske landene, men også land som ligger langt borte, som Kina, Singapore, og Sør-Korea.

Arktis er et område i utvikling, og det blir varmere og villere. Klimaendringer skjer, og man må tenke på de endringene og utfordringene Arktis står ovenfor i dag, avslutter Dodds.

Her er et par stemningsbilder fra dagen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s