Explorers Night: Fra Brasils regnskog til Europas tinder

GEOLF har lansert en forelesningsrekke dette semesteret, kalt Explorers Night. Dette er et forsøk på å gi den tradisjonelle GeoPilsen litt faglig innhold ved hjelp av kjente og ukjente geografer fra fjern og nær. Den 29. januar startet det med første Explorers Night, og det var samfunnsgeograf, forfatter og Brasil-eksperten Torkjell Leira som fikk det ærefulle oppdraget.

leira

På Krambua, Trondheims beste pub for de over 60, hadde vi reservert kjelleren. Optimistiske som vi var, måtte vi så klart ha lokale med plass til 50 personer. Foredraget, som skulle startet kl. 19.00, ble som vanlig forsinket av tekniske problemer med prosjektor, høyttaleranlegg og kabler som ikke passet, problemer de fleste som har vært i en forelesning er godt kjent med.

Leira varmet opp publikum med en liten quiz om Brasil for å teste våre Brasil-kunnskaper, før alle geografers favorittemne kom opp – kart. Her kom det kart over det meste, fra Brasils territorielle ekspansjon og slavehandelen over Atlanterhavet, til demografi, naturressurser og «boomtowns». Vi fikk høre interessante, morsomme og skremmende historier ervervet gjennom 20 år med reiser i landet. Som eventyrere flest, har Leira opplevd mye rart, og har vært med på ulovlig okkupasjon av forlatte plantasjer, danset på en sambaflåte under Rios karneval utkledd som frosk, og deltatt på et capoeirastevne som ble avsluttet da noen rivaler skjøt mot lokalet.

Dessverre endte ikke alle historiene like godt. Etter å ha deltatt i indiansk bryllup i Amazonas og besøkt den ulovlige tømmerhoggerbyen By 365, som tilfeldigvis ligger 365 km fra neste by, har området hatt en del problemer. Tømmerhoggere som har drevet med ulovlig hogst i reservatet har forsvunnet i jungelen og indianerne er anklaget for å stå bak. Dette har ført til demonstrasjoner, gatekamper, et nedbrent indianerkontor og en død indianerhøvding i en uoppklart trafikkulykke.

Det viste seg at Brasil er mer enn fotball, karneval og regnskogsproblematikk. Vi fikk høre mer om Brasils kultur, samfunnsproblemer, historie og den positive utviklingen den kommende stormakten går gjennom. Etter en særdeles lærerik GeoPils kan vi trygt si at de drøyt 30 deltakerne forlot Krambua visere enn da de kom, og at dette er et konsept vi skal fortsette med.

Neste Explorers Night blir onsdag 18. mars med Sindre Sørhus, en reiselysten samfunnsgeograf som prøvde å bestige alle Europas høyeste punkter i løpet av seks måneder. Vi ser fram til en interessant kveld med interessante opplevelser og eksotiske røverhistorier!

Sees vi?

epl

– Joakim, masterstudent i geografi og økonomiansvarlig i GEOLF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s