Torsdag 25. september og fredag 26. september fant Geografikonferansen 2014 sted på Scandic hotell Lerkendal. Konferansen ble arrangert av Geografisk Institutt i Trondheim og Norsk Geografisk Selskap (NGS). Overordnet mål for konferansen var å samle geografer fra forskning, skole, næringsliv og studenter.
Arrangørene hadde estimert å samle ca 80 geografer. Responsen var formidabel, og det ble 140 deltakende geografer. Responsen førte faktisk til at arrangørene ikke turte å reklamere for begivenheten som skulle finne sted.
Konferansen hadde en offisiell åpningssermoni torsdag klokka 09.00. Den ble åpnet ved et dypt, kulturelt innslag fra det afrikanske kontinent. Etter å ha satt god stemning i salen ved overraskende kulturelt innslag, entret geografiprofessor Terje Tvedt forum.
Han er kjent for sin skarpe kunnskap om vann og vannressursproblematikk. Han snakket også om forholdet mellom menneske og natur, altså av den dypeste kjernen i vitenskapsfilosofi og teori. Hans tale vakte stor oppmerksomhet i salen, og ga ytterligere gode perspektiver på et spørsmål som vekker stor diskusjon og usikkerhet i vitenskapen.
Videre utover dagen gikk det paralelle sesjoner. Overordnede temaer som strakk seg fra klimaendringers effekter på landsskap og samfunn, regionale endringer, ressursforvaltning med mer.
Om kvelden sto en høytidelig middag på agendaen. Taler fra høyt respekterte geografer, sangkor og immatrikulering av æresmedlemmer i Norsk Geografisk Selskap. En geograf mange kanskje kjenner til, Olav Fjær, er nå æresmedlem i NGS.
Fredag åpnet med en felles sesjon der det ble presentert feltarbeid i videregående skole, dette rettet mer direkte mot geografilærere. Videre utover dagen gikk det paralelle sesjoner der en kunne velge etter sitt interessefelt i geografifaget. Et annet høydepunkt gjennom hele konferansen var tidenes lunsj-bufét, samt kaffe- og kakeservering hele dagen. Konferansen ble avsluttet i 15- tiden fredag med vin, nøtter og diskusjon i vrimleområdene.
– Erlend Fikse, tredjeårsstudent ved geografisk institutt.