Reisebrev fra EGEA Annual Congress 2013 i Bialystok i Polen

Tekst: Asgeir Stensrud
Foto: André Sæther Berger
I tillegg deltok Peder Aukrust Osmoen, Erlend Fikse, og Jirka Konietzny fra Trondheim

 Den 15. september 2013 var det tre trondheimsgeografer som satt på flyet fra Gardemoen i retning Warszawa i Polen, for å delta på EGEA årskongress sammen med 200 andre europeiske geografistudenter. Reisen hadde ikke startet på Gardermoen, men i trønderhovedstaden Trondheim, der det hadde vært noen litt nervøse timer på grunn av en stengt Værnes flyplass. En gubbe hadde ringt inn en bombetrussel utpå formiddagen, noe som hadde resultert i full evakuering til Hell Hotell og kansellering av alle flyavganger. Men heldigvis hadde bombehunder fra Oslo og Ørland sniffet og sniffet og ikke funnet ferten av noen bombe. En pølsebit eller to, var vel det nærmeste hundene kom noe av objekter. Men siden flyet vårt ikke skulle gå før klokka 17:00 på ettermiddagen tilhørte vi heldigvis den gruppen som kom oss avgårde etter skjema. På Gardermoen støtte vi på representantene fra EGEA Oslo, og etter å ha handlet norsk akevitt og melkesjokolade, og en og annen lakrisbåt, så satte vi oss i flymaskinen i retning Polen.

 
Dag 2

Etter ei hyggelig, men en smule trang natt hos en barmhjertig polakk som ga oss bønder i byen husly i den store staden, fant fem trøtte, men spente geografer togstasjonen og satte oss på toget. Tre timers togtur for fem stykk kom på den nette prisen av 453 kr for alle oss til sammen. Ikke ille det, og jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor NSB ikke har gode gamle kupéer som standard, snakk om trivelig miljø! Vel, da vi hadde gått av toget i Bialystok, så vi umiddelbart en annen gjeng med ryggsekker og kofferter. Vi tenkte det måtte være geografer, og jo, det var det. Finner, estere, tyskere og østerrikere. Alt i alt rundt tjue stykker. Kan tenke meg vi satte en liten skrekk i den lokale kollektivtransporten da vi drassa inn med sekker fulle av globuser og tropehjelmer. Da vi kom fram til hotellet der vi skulle ha kongressen var det tid for registering og innsjekk. Vi trakk lapper om hvem vi skulle dele rom med, noe som jeg personlig synes er en genial ordning. Det er da rent tilfeldig hvem du havner på rom med, noe som gjør at du mest sannsynlig blir kjent med nye mennesker, som er en av idéene med hele EGEA. Så var det tid for sosialisering med nye og gamle kjente.

1
Couchsurfing i Warszawa

Og så var det å gjøre seg klar til den offisielle åpningen av kongressen. En høytidelig seremoni der alle er samlet og har kledd seg pent. «The Board», eller det vi kan kalle styret i EGEA, pluss arrangørene stiller opp i dress og presidenten holder tale. Temaet for årets kongress ble presentert: «Europe without Borders». Med det var rammene satt for foredragene, ekskursjonene og andre aktiviteter på denne kongressen. Interessant! Vi hadde også besøk av borgemesteren i Bialystok, som holdt en høytidelig tale for oss. Og etterpå var det mer sosialisering.

2
Fra åpningsseremonien. Kongressen var lokalisert rett ved skogene der Europas eneste bisonpopulasjon holder til.

3
Og kongressen var i gang.

Dag 3 og 4

Disse dagene startet med frokost kl. 07:30, og 08:30 startet programmet. Det besto av flere forskjellige «Trainings» som en kunne velge mellom. De gikk ut på og lære eller forbedre ens organisasjonsferdigheter, alt i fra hvordan arbeide bedre i en gruppe til hvordan en kan få pengestøtte til sin egen EGEA-gruppe gjennom «fundraising», både lokalt og på det nasjonale nivå. Ut på dag 4 var det tid for «Scientific Symposium», det vil si at noen blant oss presenterte bachelor, master- eller doktoravhandlingene sine gjennom foredrag. Om jeg ikke husker helt feil var det åtte forskjellige avhandlinger som ble presentert, og det var delt inn i en naturgeografisk og en samfunnsgeografisk foredragsserie, der begge seriene gikk parallelt, så du hadde bare mulighet til å delta på fire av foredragene. En komite hadde vurdert de som søkte om å vise fram sine avhandlinger, så det var et godt og bredt spekter av geografiske saker som ble presentert. Alt fra hvordan OL-arena-bygginga i Kaukasus i Russland påvirker elveavsetninger i Svartehavet, til hvordan byer skaper sitt eget miljø- og klimaområde. Undertegnede og Peder syntes nok at arealkonflikten by-land i Irland var mest interessant, sjøl om vi bondesønner som vi er ble litt oppgitt over masterstudenter som ikke har så mye peiling på hva som er produktiv dyrkingsjord og ikke. Men alle er jo ikke født på et jorde slik som meg, Peder og Erlend heller da. På kveldene hadde vi ulike arrangement der vi festa og koste oss, noen tok det lit lengre ut enn andre, men det er nå bare slik det er 😉

Hver kveld var det et tema for festen, og denne kvelden var det «Cultural Fair». På Cultural Fair er det slik at hvert land skal by på det som de mener særpreger sitt eget land når det kommer til mat, søtsaker og drikke. Alle gruppene i fra samme land samler seg om ett bord og disker opp med det de måtte ha. Her kom det vi hadde handlet in på Gardermoen til god nytte, pluss det vi hadde handlet in før. Så det kan oppsummeres med vestlandslefse, laks, kvikk-lunch, tre forskjellige sorter akevitt, ei flaske Vikingfjord, fortløpende stekte vafler, lakris, brunost i to varianter pluss pluss. Så mens noen stod og underholdt, så gikk vi andre rundt og smakte og drakk oss fram over Europa. På denne kongressen var det 25 forskjellige bord, så her gjaldt det å vise måtehold når det kom til drikkevarene. Det som var nytt denne gangen var at for første gang på flere år hadde vi en gjeng fra England med oss. De serverte «tea and biscuits», noe som ble veldig populært innimellom slagene. Og så hadde du det klassiske eksempelet som alle har vært igjennom på sin første Cultural Fair. Jeg sier ikke mer. Men det går kanskje an å trekke linjer til Peders rapport fra hans første EGEA-kongress i Belgia i fjor:

https://geolf.org/2012/10/17/egea-trondheim-pa-arskongressen-i-belgia-frityrens-hjemland/

 

4
Cultural Fair, bon appetitt!

5
Tradisjonen tro dro våre rumenske venner fram panfløyta.

6
Hyggelig bak norgesbordet

7
Belgisk dans

Tradisjonen tro hadde vi ekskursjoner dagen etter Cultural Fair. Det var fem forskjellige, og dette startet så tidlig som kl. åtte om morgenen, men vi stilte likevel mannsterke opp. Og jeg hadde jo klart og meldt meg på en to mils sykkel tur etterfulgt av roing i en stor kanal. Så vi suste på bysykler gjennom klissvåt polsk villmark. Og det var faktisk ganske forfriskende å være i fysisk aktivitet etter en hard kveld. Turen ble avlsluttet på et lokalt brenneri med kafé i bakhagen. Og der fikk man kjøpt hjemmeprodusert polsk bringebærlikør og masse annet. 25 kroner halvliteren og 2 kroner shoten er ikke fell. Det varmet godt i slitne kropper. Deretter ble vi stablet inn i en buss, og tilbake til kongressplassen vi for. Jeg tror alle falt i søvn etter 5 minutter eller så.

Dag 5

På årskongressen er det også det største offisielle EGEA-møtet avholdes. Hver entity har en representant sittende i generalforsamlingen, der han eller hun representer sin egen EGEA-entity i alle saker, og der de også diskuterer og vedtar hva EGEA skal jobbe med det neste året. Dette året ble det ganske heftig gjennom en del «counter-proposals» og gnisninger, så middagen ble forsinka med mange timer. Men alt i alt var det en interessant affære, og den nye strategiplanen for EGEA lover bra!

8
André og Jirka glade og rørte ved slutten av General Assembly, etter å ha fullført ett år som henholdsvis Regional Contact Person og President. Applaus!

På hver kongress har vi også møter innad i hver region, der vi diskuterer saker som er viktige for akkurat vår region. EGEA er delt inn i 4 regioner: North & Baltic, West, East og EuroMed (middelhavsregionen). Kalinigrad og St. Petersburg har valgt og tilhøre North & Baltic på grunn av logistikk og kulturell tilhørighet med denne regionen. Etter dette møtet gikk vi for å ha «Podlasie evening». Podlasie er navet på regionen vi befant oss i, og her ble det servert flesk og kjøtt og som seg hør og bør ble det noe og drikke attåt. Vi fikk også underholdning i form av polsk folkedans. Og en heidundrandes oppvisning i polsk krigsskuespill så gnisten føk bortigjennom når sablene traff golvet. Vi ble også servert en tre-retters middag.

9
Med ett ble vi overrumplet av noen skumle karer.

10
Polske selskapsleker, men hva driver Erlend med?

Dag 6

På tide å komme seg hjem, tog til Warszawa, inn på et hostel og sove. Eller nei, der kommer det en gjeng med geografer og lurer på om vi skal være med ut på byen, og som noen ekte vikinger så sier vi ja på flekken. Og ut på byen bar det, eller det ble nå en ganske rolig natt på byen, men koselig var det med polsk pizza og det hele, og så avsluttet vi kvelden på et tysk ølbryggeri før vi vandret til hostelet og sovnet som noen slukte lys. Dagen derpå var en lang flyreise hjem til gamlelandet gikk uten noe større dramatikk, det eneste som skjedde var at undertegnede kom ut for en pratevillig tysker som snakket i ett sett fra København til Værnes. Så til og med for undertegnede ble det litt mye etter ei intens og lærerik uke øst i Polen.

11
Takk for i år!

Og så var det eventyret jaggu meg ute. Til våren er det deres tur. Bli med til Kalinigrad, Bern i Sveits, Brno i Tsjekkia eller Izmir i Tyrkia på regionalkongresser! Mer info på EGEA-kveld onsdag den 13. november.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s