North and Baltic Regional Congress 2012

Geografer på tur i Latvia – NBRC 2012

Hvordan utarter seg forskjeller i livskvalitet? Hva gjør at noen har det bedre enn andre? Og hvorfor kan ikke alle ha det like bra?

Disse og andre problemstillinger ble diskutert under årets EGEA North & Baltic regional congress i Krimulda, Latvia. André Berger og jeg presenterte GEOLF/EGEA Trondheim på denne konferansen og deltok begge i en workshop med tema «Environmental (in)justice». Etter en interessant diskusjon lærte deltakerne hvordan man kan bruke interpolering, nærmere bestemt kriging, for å se på hvordan luftforurensing påvirker steder langt borte fra der forurensingen oppstår.

Med programmet «R» (gratis – kan lastes ned her) og et dataset fra Kola halvøya (ved grensen mellom Russland, Finland og Norge) fikk deltakerne visualisert hvordan forurensing fra kraftverk og annen tung industri i Russland sprer seg sør- og vestover mot Norge og Finland.Workshop-lederne Ekrem Canli og Alexandra Frangenheim (fra EGEA Wien) forklarte tålmodig hvordan og hva programmet kan brukes til.

Ved siden av workshopen var vi på ekskursjoner i og rundt Krimulda og Riga-området, hvor vi blant annet så på et gammelt sanatorium (kjøpt av DNB for ikke så lenge siden), vannkraftverket ved Sigulda og en gammel ammunisjonsfabrikk hvor det nå bor en russisk minoritet uten fornuftig tilgang til verken vann eller strøm.

På kvelden var det fest og moro på høyt nivå med Cultural Fair, Latvian Evening og Hospital(ity) Party 😉 – Dette var en virkelig fin kongress og vi gleder oss allerede til neste gang! Tusen takk til EGEA Riga!

Fikk du også smaken på å dra på kongress? Ikke noe problem! 🙂 I september arrangerer EGEA Leuven (Belgia) årskongressen (Annual Congress) med tema «Maps: meanings and purposes». Registreringen har ikke åpnet enda, men følg med på www.egea.eu, her og på facebook, så går du ikke glipp av noe!