EGEA Trondheim på årskongressen i Ebermannstadt

Etterfølgende en liten rapport om kongressen i Ebermannstadt:

Fra lørdag 10. til torsdag 15. september 2011 avholdte EGEA sin årskongress i Ebermannstadt i Tyskland. Denne gangen organisert av EGEA München og EGEA Erlangen. Totalt var det 185 deltakere fra 54 EGEA-enheter og 22 land som deltok.

Vi fra Trondheim hadde tre deltakere: André, Oda og Jirka. Vi tok allerede flyet nedover på fredag for å være litt turist i bayerns hovedstad 😉

Bayern er den største av de 16 delstatene i Tyskland og har den nest største befolkningen med 12,5 millioner innbyggere. Området der kongressen foregikk kalles for Frankiske Sveits ettersom det har et kupert og steinete terreng. Dette er et av de eldste og mest populære ferieområdene i Tyskland og er også et populært område for friluftsaktiviteter som fotturer, sykling, klatring og padling. Området er også godt kjent for sin bryggekultur og har verdens høyeste tetthet av bryggerier.

Temaet på årets årskongress var “Networks of Supply – The Challenge of Satisfying the Needs of our European Society”. Målet med dette temaet var å se på hvordan Europa kan forsyne befolkningen med mat, vann, energi, transport, informasjon, råmaterialer og befolkningens sosiale og kulturelle behov både i dag og i fremtiden.

Den vitenskapelige delen av kongressen besto av workshops, ekskursjoner, trainings og et “scientific symposium”. Workshopene var i hovedsak relatert til hovedtemaet for kongressen, men det var også workshops av generell interesse for geografistudenter. Vi kunne velge mellom 10 workshops:

Shifting needs -Change of SGIs following the socio-demographic transition in the EU
– Geomedia and regional development: the case of cycling tourism
– Networks of information
– Water supply – Connection between natural variability and human management of water resources
– Renewable energy as a source of conflicts: chance for underprivileged regions, key concern for high-consuming markets
– High speed rail networks
– Local food supply as a key to a food self-sufficient Europe
– European mega-projects and spatial planning
– GIS for beginners – Your first steps in understanding ArcGIS
– Map your city: Public transportation network visualized in ArcGIS

En av ekskursjonene besøkte en ”eco-village” i Altershausen. I denne landsbyen legges det vekt på å be- men ikke utnytte naturresusser samtidig som modernitet og en god livskvalitet spiller en stor rolle for byutviklingen. Byen forsynes delvis av et lokaleid biogasskraftverk og er tilknyttet et biologisk kloakkrenseanlegg.

Training’ene var kortere kurs på 3 timer der man fikk nyttig lærdom innenfor forskjellige aspekter av organisasjonsarbeid slik som prosjektledelse, hvordan være en god leder, markedsføring, motivasjon, presentasjonsteknikker, god kommunikasjon, fund-raising, osv.

I løpet av kongressen var det også et Scientific symposium som var et arrangement der kongressdeltakerne kunne presentere sin bachelor- / masteroppgave eller et annet forskningsprosjekt de hadde utført til et større publikum av unge geografer. Hver foredragsholder hadde ca. 15 minutter til en presentasjon, etterfulgt av 10 minutter til diskusjon. På årets scientific symposium fikk vi høre 6 presentasjoner om interessante masteroppgaver innenfor forskjellige grener av geografien slik som naturgeografi, arealplanlegging, byutvikling, bevaring, osv.

Cultural fair

En av kveldene i løpet av kongressen er det tradisjonsmessig en såkalt cultural-fair der de forskjellige EGEA enhetene får anledning til å presentere landet sitt gjennom stands med brosjyrer, mat, bilder, spesialiteter og folkedrakter. Dette var en morsom og interessant måte å bli kjent med det Europa har å by på. Den norske standen bød blant annet på brunost, melkesjokolade, lefse, norsk flagg.

Regional meetings og general assembly

På hver årskongress blir det avholdt en generalforsamling (general assembly, GA) der det blant annet stemmes på endringer i vedtekene, godkjennelse av nye enheter eller frakjenne statussen som EGEA enhet. I år hadde EGEA Trondheim for første gang stemmerett i generalforsamlingen. Dette var veldig spennende i og med at det blant annet ble stemt over hvilken EGEA enhet skulle arrangere neste AC.

Kandidater var EGEA Leuven fra Belgia med temaet Maps – Meanings and Purposes og EGEA Warszawa fra Polen med temaet Europe without borders? New challenges for geographers in Transnational Age. Begge hadde lagt frem gode konsepter og ikke minst vist stort engagement. Dette ble også tydelig etter første valgresultatet som var som følgende:

EGEA Leuven                    22 stemmer

EGEA Warszawa              22 stemmer

Blank                                    2 stemmer

Ved andre omgang vant EGEA Leuven med 1 stemme over EGEA Warszawa. Dette betyr at neste AC vil finne sted i Leuven, Belgia. Datoen er allerede bestemt: 10. – 15. september.

Tre dager før generalforsamlingen var det avsatt tid for å ha regionalmøter (RM). Dette er møter der kontaktpersonene eller deres representant fra de fire forskjellige regioner møtes for å diskutere blant annet sakslista til GA og bli enig om eventuelle voteringer. (EGEA Trondheim er ligger i regionen North & Baltic, andre regioner er West, East og EuroMed.) Regionalmøtet ble også brukt til å vise oss en kort film laget av EGEA Riga om stedet og temaet for regionalkongressen i 2012. (Regionalkongresser er et ekvivalent til årskongressen, men mindre (ca. 70 deltakere) og hovedfokus legges og tema velges gjerne ut ifra regionale problemstillinger eller spørsmål.)

I tillegg til alle seriøse oppgaver som var hadde vi selvfølgelig også fester og uformelle sammenkomster 😉 – En kveld var det Bavarian Night… Det kan egentlig fattes godt sammen i et ord: Oktoberfest!

Det var veldig veldig veldig spennende å være med og kanskje noen av dere fikk lyst å bli med neste gang? 🙂 Vi håper det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s