Hemmelige byer og badstu med babushka – EGEA Trondheim i Russland

I februar var fem Trondheims-geografer på eventyr i verdens største land, Russland. Det var første del av vår utveksling med EGEA Izhevsk, Egeas østligste entity helt i ytterkanten av Europa.

Vi reiste fra Trondheim med nattoget til Oslo. Dette ble de sju første av totalt 51 timer på tog vi kom til å gjennomleve i løpet av Russlands-turen vår. Toget fra Moskva til Izhevsk tok 18 timer. Heldigvis fikk vi alle egen seng på toget, gratis te og flere nye, russiske venner som ikke kunne et ord engelsk, men som vi kommuniserte med gjennom gestikulering, smil og nikk. Vi fikk til og med koreansk pasta og brødskive med svineflesk av noen av våre nye venner siden vi hadde glemt å ta med nok niste. Dermed ble togturen som vi hadde gruet oss til, til et høydepunkt. Jacob uttalte til og med at “Her var det koselig, her kan jeg bo for alltid”. Togets bevegelser vugget oss i søvn og vi hadde en overraskende behagelig natt, men ble vekket allerede 06.00 av herlig, russisk teknomusikk.

IMG_5380IMG_5361

Selv om det var bitende kaldt i lufta, fikk vi en varm velkomst da vi endelig kom fram til togstasjonen ved Izhevsk. Den første dagen besøkte vi universitetet i Izhevsk der vi holdt en presentasjon om GEOLF og EGEA i Trondheim og om Norge for mange russiske geografistudenter. De stilte spørsmål om blant annet naturvern i Norge, om standarden i norske fengsler og om hvorfor Norge ikke er med i EU, og vi prøvde å svare så godt vi kunne.

IMG_5681

Izhevsk er hovedstaden i Udmurtia, som har status som en egen republikk i Russland, der Udmurtfolket holder til fra gammelt av, med egen kultur og eget språk, men side om side med den russiske befolkningen. Vi fikk lære om Udmurtfolket og deres kultur på et utendørsmuseum litt utenfor byen der det var samlet mange tradisjonelle bygninger og gjenstander fra både russisk kultur og fra Udmurt-folkets tradisjon.  Etter en omvisning rundt på museet fikk vi servert pannekaker og varm urtesprit (visstnok godt for helsa), og vi fikk prøve på tradisjonelle udmurt-plagg.

IMG_5548

Izhevsk ligger ved en stor kunstig innsjø som forsyner store fabrikkområder med vannkraft til blant annet metall- og våpenproduksjon. Det er en by som har vokst fram med industrialiseringen og der utviklingen i stor grad har vært planlagt og styrt. Høye, grå blokker preger bybildet og passer godt inn i den forestillingen mange nordmenn har om  triste russiske byer, men selv om arkitekturen kan virke ensidig oppdaget vi likevel mange fargerike innslag. Vi ble overrasket over at universitetsbygningen og museer er malt i kledelig turkis og kirkene er gjerne røde og gule og spriter opp det ellers grå bybildet. Byen har lang historie med våpenproduksjon og var en såkalt “lukket by” under den kalde krigen for å holde hemmelige våpen skjult. I dag er Kalashnikov-museet en av byens store attraksjoner. Museet er til ære for den berømte våpendesigneren Mikhail Kalashnikov som står bak en serie med automatvåpen med hans eget navn. Våpen- og spillentusiastene blant oss var meget begeistret.

IMG_5402IMG_6046IMG_5770

Den 22. februar feiret vi Maslinitsa for første gang! Det er høytiden der man brenner fugleskremsler og spiser pannekaker hver dag i en uke. Vi er kanskje ikke de eneste nordmennene som ikke kjenner til disse tradisjonene, og var overmåte takknemlige for å få være med på feiringen. Vi var ute i skogen og akte og lekte leker i snøen sammen med alle de russiske geografistudentene. Vi hadde bål, pannekaker og te, og dansa til Moskau-sangen i dyp snø. Jacob fikk den store æren av å tenne på maslinitsa-dokka som brant opp mens vi ropte noe om at det snart skal bli vår.

IMG_5879IMG_5843

Et av høydepunktene på utvekslinga var turen til landsbyen der bestforeldrene til ei av de russiske jentene bodde. Vi følte at vi virkelig fikk oppleve det rurale Russland fra innsida og ble kjent med Udmurt-kulturen i området. Babushka (bestemor) og Dedushka (bestefar) var verdens mest gjestfrie mennesker og vi følte oss velkomne, selv om vi ikke skjønte et ord av det de sa. Den første kvelden i landsbyen fikk vi prøve oss i en russisk banja, en variant av badstu-konseptet, men der prosedyrene er litt annerledes. Tormod og Ola hadde litt vanskeligheter med å forstå intrukser på russisk, og endte opp med å vaske seg på feil måte, men det var en flott opplevelse likevel.

IMG_6001IMG_5963IMG_5960

Dagen etter var vi med på å tilberede tradisjonelle Udmurt-retter og brukte halve dagen på å spise. Vi laget små paier og noen luftige pannekaker som vi dyppet i en søt saus. Mens vi spiste oss så mette som vi aldri hadde vært før, serverte Babushka mer og mer mat med befaling om at vi måtte spise mer. Hjemmelaget vodka ble servert allerede før lunsj. Senere på dagen gikk vi en tur i landsbyen og besøkte et lite museum og hadde, siden det var ski-VM på gang og altting, en liten stafettkonkurranse på ski. Dessverre gikk det norske laget mot et knusende tap med ett fall allerede i første etappe.

IMG_6111IMG_6117

Vi tok farvel med våre nye venner og dro med toget tilbake til Moskv,a der vi brukte de siste dagene på å besøke turistattraksjoner, få enda noen nye EGEA-venner, gå på museum, drikke øl (og ikke bare vodka) og kjøpe souverniner.

IMG_6076IMG_6203
Vi takker Egea Izhevsk for en fantastisk opplevelse og strålende vertskap og gleder oss til de kommer til Trondheim i April!

– Amalie, bachelorstudent og aktiv i EGEA Trondheim

(Alle foto: Maria Birkeland Olerud).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s